KICKBOKSEN EN MUAY THAI
Kickboksen komt origineel uit Japan en de Verenigde Staten waar het in 1970 populair werd. Het Kickboksen heeft de basis van het boksen gecombineerd met de trappen van het Kyokushinkai Karate. Daarnaast heeft het veel invloeden gehad van het hardere Muay Thai. Het Muay Thai, of thaiboksen, is een oude vechtsport die in Thailand wordt beoefend. Het thaiboksen is daar nog steeds echt heel populair. Muay Thai is indirect afkomstig uit de gewapende vechtkunst krabi krabong. Wanneer een krabi krabong-vechter zijn wapens niet meer had, kon hij zijn acht lichaamsdelen als wapens gebruiken; deze stijl wordt muay boran genoemd. Vanuit het traditionele muay boran (oude boksen) is het huidige op wedstrijd gerichte Thaiboksen ontstaan.
In Nederland zijn de twee verschillende sporten redelijk vermengd met elkaar, maar het grootste verschil tussen Thaiboksen en Kickboksen is terug te vinden in de wedstrijdregels. Zo mag je bij Thaiboksen gebruik maken van de ellebogen, maar bij Kickboksen is dit niet toegestaan.
Het kickboksen is in Nederland geïntroduceerd door Jan Plas (Mejiro Gym, Amsterdam) en Tom Harinck (Chakuriki, Amsterdam). Beide hebben als trainers weer meerdere grote namen naar voren gebracht en de sport groot gemaakt.
Tijdens een wedstrijd draagt men een paar wedstrijdhandschoenen, een broek, een kruisbeschermer, een bitje. Een paar enkelkousen en bandages zijn toegestaan maar niet verplicht. Bij de trainingen draagt men dan nog de scheenbeschermers en een shirt extra.
Advies voor handschoenen
Bij Aiki-Budo Sport maken we bij de handschoenen onderscheid tussen de spar-handschoenen (te herkennen aan een dichte duim) en de bokszak-handschoenen (met een open duim).
Als je gaat sparren, adviseren we je uiteraard een spar-handschoen. Deze handschoenen zijn gemaakt met een vrij luchtige padding, die je sparringpartner beschermt tegen de impact van de klap.
En als je een zaktraining gaat doen, adviseren wij je een bokszak-handschoen. Deze handschoenen hebben een compactere padding die de hand beschermt tegen de hardheid en de impact van de bokszak.
Sparren met een bokszakhandschoen mag absoluut niet. Naast het feit dat de klap hard aankomt voor je sparringspartner, kan je met de blote duim ook andere blessures en ongelukken veroorzaken.
Een spar-handschoen gebruiken voor een zaktraining kan wel, maar is niet echt goed voor de handschoen. En ook voor de handen is het dus beter om een zakhandschoen te pakken. Door de herhaalde impact zal de padding van de handschoen eerder slijten en kapot gaan en kan je bijvoorbeeld een druk op de middenhandsbeentjes ervaren.
In onze ervaring is 2 paar handschoenen voor 2 soorten training het beste!